Puisi Tanpa Tajuk

kau fikir, memang lidahku tak bertulang
hanya pandai memutar janji tanpa mengotakannya
apalagi tulang 4 keratku tak bisa terkejar-kejar
ke mana kau pergi juga membuntutimu
dan engkau adalah semulia manusia yang kau rasa dirimu
sedang aku hanyalah pasir di telapak kakimu
apalagi aku gagak engkau helang
begitu saja ia berakhir
tanyaku telah membeku di kalimat terakhir
tiada yang dapat kuselamatkan kecuali rahsia
antara kita
itu kuselindung teguh antara lipatan janjiku

semoga engkau bahagia menemukan sahabat yang benar-benar
memahami jiwamu
aku bukan intan di antara kaca-kaca itu
bahkan hanya kaca-kaca retak di penglihatanmu

bye-bye gaban

5July2010-Seikat Kata Yang Beku Wall Post-Muka Buku

Salam

Tiba-tiba aku terasa macam mau nyanyi lagu hindi. Lagu ni dulu-dulu selalu buat aku menangis. Bila tengok makna liriknya lagi bikin sadis..huhu. Kalau untuk orang yang frust bercinta mungkin sesuai. Tapi ini aku tujukan jugalah buat sahabat kesayangan aku tu, walaupun liriknya ni maksud lain. Ada jugalah kena sikit macam I’m but a dust in your street. Cheeewah. Ndalah sampai MERENDAH DIRI sebegitu sekali. I have my own pride (betulkah english tu?)

Maksud lirik tu kononnya, heroin tu nyanyikan untuk isteri kepada bekas teman lelakinya. Dia kata janganlah risau aku tak akan ganggu rumah tangga kamurang, aku ini hanya pasir di telapak kakimu. Chewah!. Betul aku rasa terganggu. Sampaikan aku masak KARI AYAM pun jadi KARI KURMA (adakah??). Aku rasa berdebar-debar kalau dia akan balas smsku yang sadis itu. Ndapalah. Aku terima. Begitulah rasanya ya kalau orang terluka macamana. Kalau dulu masa bercinta-cinta, hari-hari pun rasa cam disayat-sayat hati kalau ada yang nda kena dengan sidia. Dia silap sikit, macam berdarah, bernanah-nanah sudah hati. Tapi lepas kahwin, nda pernah rasa begitu. Sebab apa aaaa?. Apa-apapun Alhamdulillah. Everything is under control.

Sebenarnya aku rindu mau ketawa-ketawa sama dia, cerita-cerita sama dia. Tapi mungkin sebab aku sudah kahwin jadi, jarang-jarang sudah berjumpa. Aku mau juga jumpa dia, tapi dia kerja dan sibuk selalu.

Main Tulsi Tere Aangan Ki Video:

TERJEMAHAN LIRIK
(Hanya lagu okeh)

Main tulsi tere aangan ki
I am but tulsi of your courtyard
Main tulsi tere aangan ki, (koi nahin main) -2
Koi nahin main tere saajan ki
I am no one to your beloved
Main tulsi tere aangan ki, (koi nahin main) -2
Koi nahin main tere saajan ki
Main tulsi tere aangan ki
Main tulsi
(Dwaar pade pade taras gayi
Aaj umad kar baras gayi) -2
Pyaasi badli sawan ki
Main tulsi tere aangan ki
Main tulsi
(Mang teri sindoor bhi tera
it’s your maang, it’s your sindoor
Sab kuch tera kuch nahin mera) -2
all is your’s, nothing is mine
Mohe saughandh tere ansuan ki
I swear on your tears
Main tulsi tere aangan ki
Main tulsi
Kahe ko tu mujhse jalti hai -2
why are you jealous of me?
Ay ri mohe to tu lagti hai
to me you are
Koi saheli bachpan ki
just like a friend from childhood
Main tulsi tere aangan ki, (koi nahin main) -2
Koi nahin main tere saajan ki
Main tulsi tere aangan ki
Main tulsi tere aangan ki
(silence)
Main tulsi tere aangan ki
Main tulsi
(Main tera kya le jaaoongi
what can take away from you?
Kuch na kuch to hai de jaaoongi) -2
in fact, I will end up giving you something
Dool main teri galiyan ki
I am but dust of your streets
Main tulsi tere aangan ki, (koi nahin main) -2
Koi nahin main tere saajan ki
Main tulsi tere aangan ki
Main tulsi
(flute)
Mat ro behna andar jaake -2
don’t cry, o sister, inside
Dekh gali mein bahar aake
come out and see in the street
Aarti apni sautan ki
worship of your husband’s ex (??)—Kang mas ni pun nda tau mau kasi terjemah
Main tulsi tere aangan ki
Main tulsi tere aangan ki, (koi nahin main) -2
Koi nahin main tere saajan ki
Main tulsi

Signing Off:—Dia ada hantar mesej di muka buku.. tapi aku nda berani bukak. Takut nanti aku tambah terluka. Memang aku PENAKUT!

Advertisements

About mamajnjnj@anangsue

Orang.Kampungan

2 responses »

  1. ai kak. sabar la 🙂
    lor kak, semakin berseri2 blog mu kak. chewah!

  2. aa yalah bebe..pa buli buat, urang nda mau suda kawan sama kita..buat pa mau paksa kan..
    tenkiu..masalah entri berdabel lagi ni..adiihhh..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s